Energieprijs berekenen met een energievergelijker

Om na te gaan of je kunt besparen op energiekosten is het noodzakelijk een goede berekening van de huidige energieprijzen te kunnen maken. Bij het maken ven een dergelijke berekening komen nogal wat factoren kijken. Het is tegenwoordig mogelijk om deze berekeningen te laten uitvoeren door een zogenaamde energievergelijker. Een energievergelijker biedt op basis van persoonlijke gegevens, zoals woonplaats en verbruik, een aanbod op maat.

Aanbod op maat

Een goede energievergelijker biedt een aanbod op maat. Een aanbod op maat houdt in dat de prijzen die getoond worden gebaseerd zijn op bepaalde gegevens die invloed hebben op de energieprijzen. Met een aanbod op maat ziet de gebruiker direct hoeveel hij of zij gaat betalen bij een bepaalde energieleverancier. Zo zal een aanbod op maat voor een inwoner van Maastricht er heel anders uitzien dan een aanbod op maat voor een inwoner van Groningen. Dit komt doordat er verschillende factoren van invloed zijn op de ontwikkeling van de energieprijs.

Gasprijzen

De gasprijzen zijn afhankelijk van de gasregio waar het gas geleverd moet gaan worden en van de kosten die de netbeheerder rekent in deze regio. In principe geldt dat hoe dichter een gebruiker bij de bron woont (Groningen), hoe lager de kosten voor levering van gas. Deze leveringskosten voor gas zijn verschillend bij elke energieleverancier. Netbeheer kosten zijn echter altijd hetzelfde. Van netbeheerder kan dan ook niet worden overgestapt.

Stroomprijzen

De stroomprijs is grotendeels afhankelijk van de energieleverancier en het type meter. Een groot verschil in leveringstarieven tussen verschillende woonplaatsen is er niet voor stroom. Een groot verschil tussen de tarieven die door de verschillende energieleveranciers worden gerekend is er wel. Het is daarom verstandig energieprijzen te vergelijken met behulp van een energievergelijker.

Overige factoren

Waar de ene energieleverancier verschillende leveringstarieven hanteert voor de levering van gas in de verschillende gasregio's, doet de ander dat niet. Ook zijn er bepaalde energieleveranciers die in het zuiden van het land een ander stroomtarief rekenen dan in het midden. Verder zijn er nog enkele andere factoren die van invloed zijn op de energieprijs: energiebelastingen en de heffingskorting. Energiebelastingen zijn bij elke energieleverancier hetzelfde. De energieleverancier draagt de betaalde energiebelastingen weer af aan de overheid. Ook de heffingskorting is bij elke energieleverancier hetzelfde. De hoogte van de heffingskorting wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid. Voor 2016 is de heffingskorting vastgesteld op € 376,08.