Veel gestelde zonnepanelen vragen over zonnepanelen

Wat is een zonnestroompaneel nou precies?

Ten eerste: Zonnestroompanelen, zonnepanelen, zonnecellen, PV-panelen zijn allemaal synoniemen van elkaar. Een zonnepaneel bestaat uit een glasplaat en een kunststof plaat met daar tussenin een aantal in serie geschakelde zonnecellen. Een zonnecel is een zeer dun plakje materiaal dat zonlicht omzet in gelijkstroom. Er zijn zonnecellen uit allerlei soorten materiaal. Het meest voorkomende materiaal is silicium, dit is een soort zand. Zonnepanelen zijn niet te verwarren met zonnecollectoren, welke zijn bedoeld voor het verwarmen van water.

Wat is het verschil tussen Watt en Wattpiek?

Watt is een eenheid van vermogen. Bij een zonnepaneel hangt het vermogen af van de hoeveelheid zon welke hij opvangt. Daarom is onderling tussen de fabrikanten afgesproken, dat ze aan elk paneel een getal toekennen dat aangeeft welk vermogen het paneel haalt onder ideale omstandigheden. Dit getal is het aantal Wattpiek. Een paneel van 200 Wattpiek (200Wp) levert dus onder ideale omstandigheden 200 Watt. Rekent u op uw dak ca. 86% van het watt-piek getal pal op het zuiden en onder een hellingshoek van 35 graden met de horizon.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Er zijn een aantal belangrijke criteria voor het plaatsen van zonnepanelen.

De belangrijkste zijn;

  • Ligt het dakvlak gunstig t.o.v. de zon. (het zuiden is het meest ideaal, maar tussen west en oost kunnen prima panelen geplaatst worden)
  • Wat is de hellingshoek van het dak (35 graden is ideaal)
  • Is het dak onderhevig aan beschaduwing door bijv. begroeiing of hoge bebouwing

Zo zijn er nog een aantal belangrijke punten waar u om moet letten. Wij adviseren zelf altijd om gebruik te maken van een vergelijkingssite. Hierdoor kunt u veel besparen om uw aankoop. Dit kunt u doen via bijvoorbeeld 123zonnepanelenvergelijken

Bent u overtuigd om zonnepanelen te kopen net zoals vele andere kopers? Vraag nu offertes en kijk wat de mogelijkheden zijn!

zonnepanelen